Turbotrein naar Berlijn: via Zwolle/Twente of Arnhem?

Turbotrein naar Berlijn: via Zwolle/Twente of Arnhem?

Een supersnelle verbinding via het spoor van Amsterdam naar Berlijn, de zogenaamde turbotrein: gaat die lopen via onder andere Zwolle/Hengelo/Zwolle, of wordt gekozen voor een zuidelijker gelegen route via Arnhem? In Overijssel wordt gesteld dat alles al in kannen en kruiken is. In Arnhem wordt daar wat genuanceerder over gedacht. 

Dat stelt Marcel Hielkema (foto), voorzitter van VNO-NCW Midden. Hij brengt naar voren dat burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede weliswaar jubelt dat het pleit al is beslecht ten faveure van Enschede – Van Velthuizen: ‘We hebben Arnhem van het spoor afgejaagd’ – maar dat het licht voor Twente nog allerminst op groen is gezet. 

De treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn is razend populair: vorig jaar werd een groei gezien van 18 procent meer reizigers genoteerd. De komende jaren wordt een verdere toename van passagiers verwacht, mede vanwege het gegeven dat mensen niet meer willen vliegen uit milieuoverwegingen. De reistijd bedraagt nu volgens de NS 6.20 uur. Dat moet veel sneller. Gedacht wordt aan een tijd van net onder de 5 uur. Dat zal de verbinding nog aantrekkelijker maken. Daar zijn echter aanzienlijke investeringen voor nodig, enige miljarden euro’s. Bij dat plan liggen drie opties op tafel: van Amsterdam via Deventer en Hengelo, van Amsterdam via Zwolle en Hengelo, en van Amsterdam via Arnhem en het Ruhrgebied naar Berlijn.

Hielkema: ‘In Arnhem nemen ze de juichende woorden van de Enschedese burgervader voor kennisgeving aan. Een delegatie uit Gelderland gaat binnenkort voor nieuwe gesprekken naar Berlijn.’ Het ministerie van Infrastructuur en Verkeer denkt dat later dit jaar meer duidelijk zal worden over de te kiezen route.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!