Suurenbroek: ‘Je kon wachten op instorten AZ-stadion’

Suurenbroek: ‘Je kon wachten op  instorten AZ-stadion’

Volgens Ynso Suurenbroek van Suurenbroek Consultancy uit Enschede kon je wachten tot er iets met het AFAS-stadion in Alkmaar (thuisbasis van AZ) zou gebeuren. ‘Ik heb destijds al kanttekeningen geplaatst bij de brandveiligheid en stevigheid van de constructie van dit stadion’, stelt hij, volgens NH Nieuws.

Geruchten genoeg over de oorzaak van het deels instorten van de Molenaarstribune in het Alkmaarse stadion (foto, ANP). Dat gebeurde afgelopen zaterdag tijdens een zware storm. Daarbij raakte niemand gewond. Suurenbroek was destijds ingehuurd als bouw- en brandexpert. Hij was toen als docent verbonden aan de Universiteit van Twente en lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Volgens toenmalig Alkmaars wethouder Victor Kloos is een rapport van de Enschedeër bewust in een la is verdwenen. Suurenbroek plaatste kanttekeningen bij de brandveiligheid en de stevigheid van de constructie.

Diezelfde Suurenbroek had het daags na het instorten van het dak over een ‘spaghetticonstructie’. In zijn optiek was het een kwestie van tijd voor het dak het zou begeven.

Sommigen noemen het plaatsen van zonnepanelen op het dak als mogelijke oorzaak voor de instorting. Suurenbroek zegt daarover in het AD:  “Het is extra belasting. Met een harde wind vanuit een bepaalde hoek krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

Er zou in die tijd ‘een hoop gerommel’ zijn met de sturing door de gemeente en de gemeente werd volgens Suurenbroek aangestuurd door voormalig eigenaar en ondernemer Dirk Scheringa. Tegenover NH Nieuws ontkent hij echter er iets mee te maken te hebben. ‘Natuurlijk hebben wij niet bezuinigd op de veiligheid. Wij hebben helemaal geen verstand van die constructie en dit hebben wel laten doen door een bedrijf. De gemeente heeft de taak om dit te controleren”, aldus Scheringa.Een bouwvakker zou destijds hebben gezegd dat een groot aantal  buizen niet waren behandeld tegen roest omdat dit te duur zou worden

Royal HaskoningDHV met onder meer een vestiging in Zwolle stelt een onafhankelijk onderzoek in op verzoek van AZ. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concentreert zich op een verkennend onderzoek.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!