Op naar een gezond Twente via ‘Twente Gezond’

Op naar een gezond Twente via ‘Twente  Gezond’

Het is mooi als alle Tukkers gezond en vitaal worden, zoals Karlijn Tijhuis (foto) – adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD Twente – dat wil en daar kunnen ondernemers uit deze regio keer een steentje aan bijdragen. Een van haar tips aan werkgevers om haar doel te bereiken: praat met je medewerkers, luister naar wat ze willen en speel daar op in. 

Op die manier komen we bij het uitvallen van een personeelslid niet aan de ‘achterzijde’ terecht, zoals ze aangeeft: iemand moet dan, na bijvoorbeeld een burn-out weer terugkeren in het arbeidsproces. Een kostbare en tijdrovende aanpak. Beter is het, meent Tijhuis, als regelmatig overleg met medewerkers plaatsvindt. Wat zit hen eventueel dwars, wat zou moeten veranderen. Dan kan worden voorkomen dat iemand in een negatieve spiraal terechtkomt, niet lekker in zijn vel zit en uiteindelijk moet uitvallen. Wellicht (over)bekend dit, maar kennelijk nog niet door iedere werkgever toegepast. 

Dat praten met je medewerkers, dat niet altijd via een formeel overleg moet plaatsvinden maar dat ook bij een kopje koffie kan plaatsvinden, levert nogal eens verrassende inzichten op, meent ze. ‘Dan is dat fruit op kantoor misschien niet zo belangrijk, maar wil iemand bijvoordeeld graag flexibeler werken, een uitdagender takenpakket, mantelzorg bieden of een training volgen. Ja natuurlijk, nu zijn er werkgevers die vrezen dat ze hieraan geld kwijt zijn en dat er straks geen mens meer op de werkvloer loopt. Maar ga toch dat gesprek aan, want we hebben allemaal belang bij gezonde werknemers. Je weet wat het kost als mensen uitvallen. Je weet niet wat je inspanningen aan de voorkant gaan kosten, dat maakt het spannend, maar je bent zeker goedkoper uit’.

Twente Gezond bestaat uit diverse partners die samen het aspect gezondheid hoog op de agenda hebben staan. Uitgangspunt is mensen inspireren om aan hun gezondheid te werken en hen daarbij ondersteunen. Dit verhoogt, is de opzet, de kwaliteit van leven en draagt bij aan een gezonder en vitaler Twente, waarin iedereen naar vermogen kan meedoen.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!