Ondernemers hebben veel afwisselende wensen voor toekomst

Ondernemers hebben veel afwisselende wensen voor toekomst

Meer handel zoeken met Duitse bedrijven (Niels Pierik, Lijnrecht), Engelse bedrijven binnenhalen (bedrijfsstrateeg Twan Houben), verbetering van de bereikbaarheid (Dick Lucas), jongeren een belangrijkere stem geven in de politiek en ook in bedrijven bij het beleid betrekken (Ewoud Rijpkema en Gerda Voorn, Business Company).

Dat waren enkele suggesties die ondernemers uit Overijssel naar voren brachten tijdens de Networking Monday van People’s Business bij Havezathe Den Alerdinck in Laag Zuthem naar voren brachten. Zij deden dat in aanwezigheid van Harry Webers, voorzitter van de SER Overijssel. De SER brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het provinciaal bestuur.

Suggesties van ondernemers vallen onder het kopje ‘ongevraagd’, maar zijn belangrijk (ondernemers weten immers wat er leeft in het bedrijfsleven) en zouden als beleid door Gedeputeerde Staten, ondersteund door Provinciale Staten, overgenomen kunnen worden. Webers beloofde de geuite meningen aan het provinciebestuur te zullen doorspelen. Later wordt vernomen of iets met de ideeën is gedaan.

Bij de bovengenoemde voorstellen bleef het niet. Verder kon worden genoteerd: de terugkeer van het gildestelsel als leermodel (leerling-gezel-meester, idee van Marjon Roefs), benutten van de mogelijkheden die 5G biedt, alsmede de kansen die de havens in Enschede, Almelo en Kampen offreren (Humphrey van der Laan) en een duidelijk profiel neerleggen (Remco Voorn, Business Company).

Voorts werd naar voren gebracht dat bedrijven moeten innoveren en dat zoiets zelfs noodzakelijk is, maar dat sociale innovatie (in relatie tot de zorg bijvoorbeeld) niet over het hoofd gezien moet worden. Ten aanzien van het toerisme (Giethoorn werd als voorbeeld genoemd en vooral de grote drukte daar) is het noodzakelijk dat gemeenten in de regio Zwolle meer gaan samenwerken om de grote toeloop van toeristen over het gebied te spreiden. Zodat het gebied leefbaar blijft en meer bedrijven, ook die in overig Overijssel, een graantje kunnen meepikken van die bedrijvigheid.

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.