Niverplast en de Kenia-connection

Niverplast en de  Kenia-connection

Een reis naar Kenia door eigenaar Gerrit Jan Nieuwenhuis van Niverplast uit Nijverdal (producent verpakkingsmachines) is destijds de start geweest om een band te houden met dat land. Het heeft ook geleid tot het ontwerp van het bedrijfspand dat deze week leidde tot het winnen van de Vastgoedprijs 2019. 

Dat ontwerp, waar bouwbedrijf Nieuwenhuis uit Rijssen verantwoordelijk voor is (foto Romita), moest – zo stond vanaf het allereerste moment vast gezien de band met Kenia – een Afrikaanse uitstraling hebben, vertelt Arjan Verstegen van Niverplast. Als een lodge, die je daar veel ziet.

Niverplast’s Nieuwenhuis was danig onder de indruk van zijn bezoek aan Kenia, met name van de armoede die hij daar aantrof. Het zorgde ervoor dat de medewerkers allen een kind daar hebben geadopteerd, zodat dit makkelijker naar school kan gaan. In 2011 – naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het bedrijf – werden deze kinderen opgezocht, wat een onvergetelijke ervaring met veel plezier maar ook tranen van ontroering opleverde. Een fraai staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen, in combinatie met sociaal ondernemen.

Dat laatste aspect wordt volgens Verstegen ook doorgevoerd in de bedrijfsvoering. Geen managementlagen vooral. ‘Iedereen is hier gelijk’, meent hij. Zelfsturende teams, voegt hij eraan toe. Het personeel veel verantwoordelijkheid geven en het zelf beslissingen nemen stimuleren.

Het pand van Niverplast – drie jaar geleden betrokken – werd uiteindelijk gekozen vanwege zijn duurzaamheidselementen: niet alleen de entree oogt wat dat betreft al sterk, ook het gebruik van hout, energiezuinigheid, energie-opwekking (via zonnepanelen en een luchtwarmtepomp) leverde het bedrijf al eerder het duurzaamheidscertificaat BREEAM 4 op. 

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!