Nieuwe solar boat: geen radicale innovaties

Nieuwe solar boat: geen radicale innovaties

Meer stabiliteit, meer testtijd en minder nieuwe technische snufjes. De studenten van Solar Boat Twente hebben kort geleden hun nieuwe bootontwerp gepresenteerd. ‘Deze boot moet bewijzen stabiel te kunnen vliegen’, aldus teammanager Xavier Roosendaal.

Vliegen betekent hier razendsnel varen. Na de solar auto, de zonneauto die meedeed in Australië aan de solar race en daar crashte, dus ook een zonneboot met zonnepanelen. Overigens niet voor de eerste keer. Ofwel: een nieuwe boot, een nieuw team.

Het sleutelwoord voor de veertien nieuwe teamleden van Solar Boat Twente is ‘stabiliteit’. ‘Het vorige team heeft vrij radicaal geïnnoveerd, met concepten die op papier kunnen werken, maar zich nog niet bewezen hadden in de praktijk’, stelt Roosendaal. ‘Als je veel nieuwe dingen probeert, heb je voldoende tijd nodig om die grondig te testen. Daar schortte het bij het vorige team helaas aan, met wisselende prestaties tot gevolg.’

Het nieuwe team, dat in september begon, gooit het over een andere boeg. ‘We gaan niet radicaal innoveren, maar doorontwikkelen op bewezen concepten van vorige teams en concurrenten. Nu is het zaak om stabiel te vliegen met behulp van goed functionerende draagvleugels. En om stabiel te presteren’, aldus de teamleider.

Dat komt volgens Roosendaal neer op het maken van relatief veilige keuzes. Zo bouwt deze lichting voort op de zogeheten POD-motor en software-aangestuurde draagvleugels van het vorige team. Voor de romp kiest het nieuwe team echter voor een binnenlaag van schuim en niet voor zogeheten aramidepapier zoals bij de vorige boot. 

‘Bedoeld om een stukje robuustheid te creëren’, licht Roosendaal toe. ‘Als de koolstof buitenlaag beschadigt, is de boot nog steeds waterdicht, want het schuim neemt geen water op. Schuim is in totaal een paar kilootjes zwaarder dan aramidepapier, maar wel steviger.’

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!