‘Nedersoja’ Overijssels antwoord op ‘regenwoudsoja’

‘Nedersoja’ Overijssels antwoord op ‘regenwoudsoja’

Het omhakken van het regenwoud in Brazilië ten behoeve van de sojateelt: velen vinden dat een nauwelijks te verteren gedachte. Zij kunnen heel wat dichter bij huis voor soja terecht, en dat wordt op een heel wat verantwoordere manier geteeld, in Enschede. Via De Nieuwe Melkboer, waar de broers Tom (foto) en Bart Grobben achter zitten. 

De twee vertellen: ‘Als jongste generatie boeren zijn we aan het onderzoeken hoe we het werk van de generaties voor ons voort kunnen zetten. In 2016 wisten we het; het wordt plantaardig! Stapsgewijs zijn we onderzoek gaan doen en in 2017 was er onze eerste echte oogst: soja van Overijsselse bodem. Met onze eigen Nedersoja producten kunnen we verder bouwen aan wat de generaties voor ons hebben opgezet. Graag willen we de consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam en lekker product kan zijn’. 

Elders, bijvoorbeeld in Flevoland, wordt her en der ook ook soja verbouwd. Soms door akkerbouwers. Volgens de Wageningen Universiteit WUR is er een ontwikkeling gaande waarbij niet alleen  die groep met het gewas aan de gang gaat. Melkveehouders, zoals de Grobbens, streven ernaar komende jaren meer eiwitten voor veevoer zelf te verbouwen. Dat past mooi in de kringloopplannen van Landbouwminister Schouten. Daarmee kan de soja interessant voor ze worden.

Tom en Bart: ‘Hoe meer we ons verdiepten in dit mooie gewas, hoe meer we overtuigd raakten. Met onze eigen Nedersoja-producten kunnen we verder bouwen aan wat de generaties voor ons hebben opgezet. Graag willen we de consumenten laten zien dat soja ook een duurzaam product kan zijn het door het lokaal te telen en niet vanuit andere continenten te importeren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe gezond en vooral smakelijk Nederlandse soja kan zijn.’ Ze onderzoeken nu wat de beste smaak voor hun sojamelk is. 

Sommigen menen dat er weinig toekomst zit in wat ze doen. De twee geloven dat het de komende tijd gaat om de link tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Bovendien komt het afval, de rest, van de soja bij onze dieren terecht, precies wat minister Schouten wil: een kringloop van de landbouw.’ Ze kunnen verder aanvoeren dat uit onderzoek is gebleken dat de voetafdruk van sojamelk zowel voor landgebruik, watergebruik en CO2-uitstoot beduidend lager ligt dan bijvoorbeeld koemelk. 

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!