Nederland: in Europa beste met vestigingsklimaat

Nederland: in Europa beste  met vestigingsklimaat

Binnen de grenzen van Europa heeft ons land het beste vestigingsklimaat voor ondernemingen in het mkb. Dat blijkt uit de MKB-bedrijfsklimaatindex 2019 van kredietverzekeraar Euler Hermes, meldt De Ondernemer.

Na Canada, Hongkong en de VS staat Nederland wereldwijd op de vierde plaats. Binnen Europa staat ons land daarmee bovenaan. De index is gebaseerd op zes componenten: bureaucratie, belastingbeleid, flexibiliteit van de arbeidsmarkt, financiering, exportmogelijkheden en concurrentie.

In de hele wereld zijn kleine en middelgrote ondernemingen cruciaal voor economische groei en welvaart. Ze vertegenwoordigen ongeveer 90 procent van de bedrijven in de wereld en meer dan de helft van de totale werkgelegenheid. In de EU vertegenwoordigen ze 99 procent van alle bedrijven en meer dan 60 procent van de toegevoegde waarde.

Volgens Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland, scoort ons land goed op het gebied van exportmogelijkheden, lage administratieve rompslomp, ondersteunende financieringsvoorwaarden en arbeidsmarktflexibiliteit. ‘Nederland is een ijzersterk mkb-land. Er zijn zoveel factoren die daarbij meespelen. Zakendoen over de grens gaat ons gemakkelijk af. Nederlandse ondernemers zijn relatief hoog opgeleid en ze spreken behoorlijk goed Engels. Maar ook als je kijkt naar de benodigde documenten is het in Nederland gemakkelijk internationaal zakendoen.’ Geeroms verwijst ook naar netwerkplatforms als StartupDelta en NL Groeit. ,’Er is veel aandacht voor start-ups en scale-ups.’

Foto: medewerkers van het Ondernemersloket Almelo.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!