Medewerkers staan in hun recht onbereikbaar te zijn tijdens de vakantieperiode

Medewerkers staan in hun recht onbereikbaar te zijn tijdens de vakantieperiode

Komende tijd trekken weer veel Nederlanders richting het zuiden voor hun welverdiende weekjes rust aan de Côte d’Azur of de Costa Brava. Toch is rust een betrekkelijk begrip, want veel mensen blijven op de hoogte van het wel en wee op werk. Terwijl dat wettelijk helemaal niet hoeft.

Even wat mails lezen, dat telefoontje van een belangrijke klant aannemen of een appje van een collega beantwoorden. Een derde van de Nederlanders onderbreekt af en toe de vakantiepret om te werken, concludeerde onderzoeksbureau Multiscope eerder. Een op de tien doet dat zelfs dagelijks.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het vaak de baas is die erom vraagt. Een op de vijf medewerkers geeft aan dat er expliciet van ze wordt verwacht dat ze bereikbaar zijn voor hun werk tijdens de vakantie. Kan je baas je daartoe dwingen?

STELLING: Medewerkers staan in hun recht onbereikbaar te zijn tijdens de vakantieperiode

Ben je het eens met de stelling?

Volgens advocaat arbeidsrecht Maarten van Gelderen, niet. “Wie zich er goed bij voelt, moet dat natuurlijk vooral doen, maar wettelijk ben je nergens toe verplicht. Het is heel simpel: je werkgever heeft niets te zoeken in je vakantie. Dus je bent niet verplicht om de telefoon op te nemen.”

Wel is het in sommige branches of functies van belang dat je bereikbaar bent. “Maar dat moet dan in goed overleg. Juridisch gezien kun je op je strepen gaan staan en niet opnemen.”

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!