Kantoor aanpassen: er komt nog heel wat bij kijken

Kantoor aanpassen: er komt nog heel wat bij kijken

Het lijkt zo eenvoudig, het kantoor inrichten op de 1.5 meter economie. Een paar bureaus verplaatsen, zorgen dat deze op anderhalve meter staan en klaar is Kees. Zo simpel is het natuurlijk niet, zegt Hans Hammink van Facilitair Advies Nederland. Hij maakt kantoorruimten geschikt voor het nieuwe normaal. Hammink komt nogal eens ergens waar weliswaar met goede bedoelingen aanpassingen zijn verricht, maar die hij, enigszins hoofdschuddend, moet  corrigeren, vertelde hij eerder bij IK10.

Bij de meeste bedrijven zal een deel van het personeel thuis werken omdat er simpelweg onvoldoende ruimte is op kantoor om iedereen in de veranderde situatie een plek te geven. Degenen die – wellicht in toerbeurten – wél komen, hoe kun je die zo veilig en duurzaam mogelijk herbergen? 

Hammink: ‘Zaken die nu belangrijk worden zijn aspecten als de looprichting, zodat je elkaar niet elk moment hoeft te ontwijken. En ook: wie haalt de koffie? Met vier man om het koffieapparaten staan doen we niet meer. Wat doe je met de vaste telefoons? Is het niet handiger alleen nog eigen smartphones te gebruiken om besmetting te voorkomen?’

Het acht uur achter een bureau zitten op kantoor is vermoedelijk voorbij. Meer thuiswerken wordt de norm, en daar moet je nu eenmaal je kantoor op inrichten. Dat betekent ook dat een eventueel aanwezige vergaderzaal opnieuw ingericht moet worden. Wellicht kan deze omgeving vergroot worden door er een andere ruimte bij te betrekken.

De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat een goede ventilatie van een kantoor essentieel is. Nogal wat mensen zijn ziek geworden doordat ze uren achtereen in een bedompte kamer of zaal zaten waar het virus in de lucht bleef hangen. Een goede klimaatbeheersing waarbij de lucht niet alleen wordt rondgepompt maar ook ververst, zal dus ook veel aandacht moeten hebben.

Hammink: ‘Waar we nu mee bezig zijn is geen bevlieging. Dit zal lang gaan duren.’ Niets ondernemen is daarom geen optie. Het thuiswerken, zo is de afgelopen maanden gebleken, biedt – naast enkele nadelen – veel voordelen: iets wat veel ondernemers niet hadden verwacht, waar ze in feite huiverig voor waren. Dit grotendeels handhaven zal daarom gewoon worden.

En dan hebben we het nog niet over de hygiëne op kantoor gehad. De handen makkelijk en veelvuldig kunnen reinigen dient geregeld te zijn, evenals het wellicht vaker schoonmaken van toiletten. Een fruitautomaat hebben is eveneens een idee: dan kunnen anderen met hun handen niet aan een appel of sinaasappel zitten. Het aloude papiertje om een stuk fruit heen schijnt ook weer, om deze reden, terug te keren. 

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!