Jelle Hilarius ontwikkelt ‘zonnetapijt’ voor sportvelden

Jelle Hilarius ontwikkelt ‘zonnetapijt’ voor sportvelden

Kunstgrasvelden worden op werkdagen tot ‘s middag vier uur, wanneer de eerste kinderen komen trainen, niet benut. Waarom dan niet iets doen met die groene tapijten, dacht Zwollenaar Jelle Hilarius, duurzame verbinder en ceo bij Wattage. ‘Ik heb een zonnetapijt ontwikkeld dat je kunt in-  en uitrollen en dat per veld energie levert voor circa 80 huishoudens’, zegt hij bij De Ondernemer (afbeelding van video Mindt). Hij wil er de Energy Pitch 2.0 mee winnen.

Een en ander bevindt zich nog in een proeffase. Zo wil hij de stroken met een druk op de knop over een veld laten uitrollen. Het moet immers makkelijk gaan en niet teveel moeite kosten. Dat automatische gedeelte is nu nog niet mogelijk. ‘Daarom moet ik nu handmatig de stroken van zonnefolie, want dat is het, op het veld aanbrengen. In mei moet alles in orde zijn. Dan vindt namelijk de presentatie van het tapijt plaats’, vertelt hij.

De gemeente Zwolle stond drie jaar geleden voor een bezuinigingsoperatie; ‘de sport’ moest 800.000 euro inleveren. Verzin met elkaar een oplossing. Wees creatief, innovatief. Dat was de opdracht op een hackathon bij hogeschool Windesheim en daar was ik bij. Hilarius: ‘Ik combineerde besparing, voetbalvelden, energie, duurzaam. Ineens viel bij mij het kwartje: een groot zonnetapijt dat energie opwekt en energie geeft aan sportclubs op het moment dat zij hun velden niet bespelen.’

De gemeente Zwolle zag wel wat in het idee en Wattage kon van meerdere partijen een subsidie krijgen. Zo kon het idee verder ontwikkeld worden. Inmiddels werkt hij samen met een bedrijf in het Westland dat met iets soortgelijks bezig is. Het is allemaal nog niet zo makkelijk. Hilarius: ‘Er komt technisch gezien nogal wat bij kijken. Het oprolsysteem moet automatisch zijn werk kunnen doen. Niet alleen netjes oprollen en afwikkelen, maar tegelijk ook vuil van de folie eraf vegen bijvoorbeeld. En de maat… het systeem moet een tapijt van 5 meter breed en 80 meter lang aan kunnen. De folie zelf moet je aan een ‘tapijt’ vastmaken; we doen nu een test met zeil. Maar hoe bevestig je die. Ga je plakken en wordt die dan niet te stijf om nog op te rollen? Of stikken? En dan natuurlijk: hoe houdt de folie zich…’.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!