Humphrey van der Laan: ‘Welke plaats heeft de mens in veranderingsprocessen?’

Humphrey van der Laan: ‘Welke plaats heeft de mens in veranderingsprocessen?’

Wat is veranderen: Deel 10

 “Ah, dat is geen probleem, daar hebben we de volgende oplossing voor!”, en “wij veranderen problemen hier altijd in uitdagingen!”, zijn voor velen heel demotiverende opmerkingen. Deze ondernemer denkt blijkbaar aan problemen in plaats van het behalen van doelen.

Maak van mogelijkheden altijd noodzakelijkheden.

Denk na welke betrokkenen moeten worden ingezet en over de vrijheid, intuïtie en ervaring die betrokkenen krijgen bij het vinden van een oplossing. Alleen betrokkenen maken de reis mee. De beste stuurlui blijven aan wal en mogen de zonsondergang staan bewonderen, wil je binnen de tijd en het ter beschikking staande budget blijven.

Probleemstellingen als ‘de marge moet verbeteren’ of ‘meer omzet met dezelfde mensen genereren’ komen vaak voor. Waar een betrokkene antwoordt met: “Tja, de klanten willen niet meer gaan betalen; de concurrent/het internet is lager in prijs; wij maken al veel overuren; hoe denk je die doelen te bereiken?”. Voor betrokken die deze instelling hebben: “Ik las vorig kwartaal dat de omzet nu toch in de lift zat. Ik stel vast uit de cijfers dat de opmerking van de lift inderdaad klopt! Alleen ging de lift afgelopen maand wel naar beneden”.

Het gat in de markt bestaat inderdaad, alle winst is in het gat verdwenen!

Chapeau!

Wat dan moet veranderen is de marktaanpak, het assortiment en, misschien het belangrijkste, de waardering van de klant. Deze is niet op orde. Wanneer verkopers dit al hadden begrepen, hadden zij dit al aangepast. Ik heb het samengevat in onderstaande bullets:

•          Wie zijn erbij betrokken?

•          Hoe vrij of opgelegd is het proces?

•          Welke rol spelen overtuiging en intuïtie?

De volgende column gaat over het resultaat: niet elke verandering blijkt een verbetering. Sommige veranderingen kosten veel inspanning maar eigenlijk blijft alles bij het oude, en dus voor niets. In de beschrijving van een vorige fase van het proces is er iets mis gegaan, namelijk bij de vaststelling en beschrijving van de ‘waarom’ vraag. Soms blijkt dat veranderingen in gang zijn gezet maar dat er eigenlijk resultaat op een ander niveau moet worden gezocht. Tja dat gaat dan niet helpen. Ook dat is in deze fase van het veranderingsproces niet te repareren, want het is ontstaan in een eerdere fase bij de beschrijving van het veranderingsproces.

Lees de columns nog maar eens terug. Soms wordt het nu pas helder wie er eigenlijk belang heeft bij het ingezette veranderingsproces. Loopt dat wel gelijk met het bedrijfsbelang of wordt hier een ander belang bediend? Zijn er bij betrokkenen nu frustraties zichtbaar? En zo ja, welke dan precies? De mens is de doorslaggevende factor in elk veranderingsproces.


Humphrey G. van der Laan is jurist te Almelo en tevens universitair (gast)docent strategie en recht. Hij functioneert daarnaast als legal- and corporate counselor. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.