Hoeveel is de N35 waard? Circa 1 mrd euro?

Hoeveel is de N35 waard? Circa 1 mrd euro?

Hoeveel geld moet het Rijk aan de provincie Overijssel overmaken indien deze weg, die nu door de landelijke overheid wordt onderhouden, wordt overgedragen aan de provincie. Gedeputeerde Bert Boerman (foto) vindt dat het een bedrag moet worden van circa een miljard euro. 

De autoweg N35 loopt van Zwolle naar Wierden. Daarna wordt de weg onderbroken door de snelweg A35. Bij Enschede-Zuid loopt de N35 door naar de grens met Duitsland.

Overdracht van de weg tussen Enschede en Zwolle van rijk naar provincie werd eerder deze week voorgesteld door de VVD in de Tweede Kamer. Dan kan de provincie er zelf voor zorgen dat de langgekoesterde wens om de volledige weg te verbreden ook uitkomt. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil deze optie in het voorjaar bespreken met de provincie. Boerman staat er voor open, mits het rijk met een goede bruidsschat komt, meldt Tubantia.

En die bruidsschat moet rond de een miljard euro bedragen. ‘Als je aan het onderhandelen bent is het niet heel handig om exacte bedragen te noemen. Maar dat het meer dan een miljard moet zijn kan ik wel zeggen’, antwoordt Boerman op vragen van Forum voor Democratie, die er wel bij zegt dat dit bedrag gebaseerd is op een eerste vingeroefening. 

De gedeputeerde zei eerder al dat hij verwacht dat het voor het rijk voordeliger is om de weg zelf te verbreden dan de weg cadeau te doen aan het provincie. Bij dat cadeau hoort dan namelijk ook een bedrag waarmee de provincie de komende jaren onderhoud en afschrijving kan regelen.

Het toekomstbeeld van de weg speelt ook een belangrijke rol. De provincie heeft een zogenaamde Marsroute, waarin de N35 een N-weg blijft met twee keer twee rijbanen waar honderd kilometer per uur gereden wordt. Het kan ook een snelweg worden. ‘Als de ambitie een volledige A35 is, dan is de vraag of je overdracht wel moet willen, omdat het dan een Rijksweg is.’

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!