Hengelo en Borne goed bezig met AED’s

Hengelo en Borne goed bezig met AED’s

Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners die via 112 kunnen worden ingezet bij een hartstilstand. Dat stelt de Hartstichting op basis van de toename van het aantal 24/7 beschikbare en aangemelde AED’s. Op dit moment zijn dat er bijna 20.000, tegen vorig jaar ruim 15.000. Een groei van ruim 30%. Voor een dekkend netwerk zijn nu nog ruim 5.000 AED’s extra nodig. 

De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken ‘hartveiliger’ te maken door samen met buurtbewoners een AED (automatische externe defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritmestoornissen kan herstellen) aan te schaffen.

Van de ongeveer 1900 AED’s die in Overijssel zijn aangemeld, is 73% 24 uur per dag beschikbaar. Veel plaatsen zijn al goed op weg voor een sluitende dekking en hebben hier en daar nog enkele AED’s nodig. Voorbeelden daarvan zijn Hengelo en Borne. Veel bedrijven hebben al zo’n apparaat dat levens kan redden, andere zouden moeten overwegen er een aan te schaffen. 

De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70%). Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken voldoende dag en nacht beschikbare AED’s zijn, die kunnen worden ingezet via reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting roept buurtgenoten op om samen een crowdfunding te starten voor een AED in de buurt. Mee info is te vinden op hartstichting.nl/aed.

Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als je direct 112 belt en binnen zes minuten begint met reanimeren en een AED inzet. De gemiddelde responstijd van een ambulance is acht tot tien minuten. Die tijd loopt de afgelopen jaren wel op. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden mensen die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen om te komen reanimeren. 

Deze zogenoemde burgerhulpverleners kunnen reanimeren en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem. In het oproepsysteem staan ook AED’s geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance. Daardoor kan de reanimatie sneller worden gestart en kan er sneller een schok met een AED worden toegediend. En dat geeft een betere kans op overleving. 

Ook interessant:

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!