Fietsen naar het werk aantrekkelijk, voor werknemer én werkgever

Fietsen naar het werk aantrekkelijk, voor werknemer én werkgever

Het initiatief van Twente Mobiel afgelopen jaar om meer werknemers op de fiets naar het werk te laten gaan en het succes dat dit plan had, heeft er zeker toe bijgedragen dat het rijwiel als vervoermiddel naar de dagelijkse bedrijfsactiviteiten een grote vlucht heeft genomen. Ook in fiscaal en financieel opzicht is dit nu  – ‘een fiets van de zaak’ – een aantrekkelijk idee, zowel voor de werknemer als de werkgever. Het mes snijdt aan twee kanten dus. Hoe zit dat in elkaar? CROP Accountants en Adviseurs zet een en ander op een rijtje.

Vanaf 2020 worden de fiscale regels met betrekking tot de fiets van de zaak gewijzigd, waardoor de regeling aantrekkelijker wordt. We verwachten dan ook een toename van het aantal fietsen van de zaak.

1. Per 1 januari 2020 wordt een forfaitaire bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak geïntroduceerd. Het jaarlijkse bruto loonvoordeel wordt gesteld op 7% van de consumentenadviesprijs, ongeacht de werkelijke omvang van het privé gebruik.

2. De regeling geldt voor alle soorten fietsen: van bakfiets tot e-bike, speed pedelec (supersnelle e-bike), racefiets of mountainbike.

3. Het wordt mogelijk om een fiets te leasen. In plaats van bijvoorbeeld een paar duizend euro voor een e-bike direct te moeten betalen, kun je diezelfde fiets leasen voor een paar tientjes per maand. Aan het eind van de looptijd van het leasecontract is het vaak mogelijk om de fiets tegen een aantrekkelijke prijs over te nemen.

Voor werkgevers zijn er diverse manieren om werknemers te faciliteren en te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen.

1. De werkgever kan een fiets kopen en deze ter beschikking stellen aan een werknemer.

2. De werknemer kan zijn eigen fiets gebruiken en belastingvrij een kilometervergoeding ontvangen van zijn werkgever van maximaal € 0,19 per zakelijk gereden kilometer.

3. De werkgever kan een leasecontract afsluiten met een fietsleasemaatschappij.

Hierbij de fiscale voordelen van de naar verwachting meest populaire variant vanaf 2020: de leasefiets. De werknemer kan in overleg met zijn werkgever belastbaar loon uitruilen voor de terbeschikkingstelling van een fiets van de zaak. Dit uitruilen (in de praktijk ook wel aangeduid als ‘cafetariaregeling’) kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het tijdelijk verlagen van het bruto maandsalaris, het inzetten van bovenwettelijke vakantiedagen of een eindejaarsuitkering, of een combinatie hiervan.

Normaal gesproken moet een werknemer de kosten van een fiets betalen uit zijn netto salaris, maar door de hiervoor vermelde uitruil kan dat uit het bruto salaris.

Voorbeeld

Looptijd leasecontract Maandelijks leasebedrag Loonbelastingtarief Consumentenadviesprijs fiets Service en verzekering Overnameprijs na 36 maanden

36 maanden : € 80

40%

2.500

€ 650 : € 375

Totale besparing voor de werknemer: € 840 (26,5% in vergelijking met aanschaf in privé).

Naast de tevredenheid van de werknemers voor het aanbieden van een fietsregeling, is er voor werkgevers ook een financieel voordeel. Als de fiets aan een werknemer ter beschikking wordt gesteld met toepassing van de hiervoor beschreven loonuitruil, dan daalt het loon van de werknemer. Als werkgever ben je hierdoor minder premies werknemersverzekeringen en bijdrage ZVW verschuldigd. Hoe groot de feitelijke besparing uiteindelijk is, hangt af van het bedrag waarmee het bruto salaris wordt verlaagd en de hoogte van het resterende bruto salaris van de werknemer.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!