Een airco draait toch op stroom? Nee, op geluidsgolven…

Een airco draait toch op stroom? Nee, op geluidsgolven…

De ergste warmte hebben we dit jaar achter ons, maar er komen ongetwijfeld de komende jaren nog heel wat dagen met hoge temperaturen. Dan kan een airco helpen. Het nadeel daarvan is dat zo’n apparaat energie slurpt (wereldwijd gaat tien procent van het energieverbruik op aan airco’s). Koelen zonder stroom te gebruiken, kan dat dan? Jazeker, SoundEnergy uit Enschede is daar volop mee bezig en daar bestaat veel (internationale) belangstelling voor.

De essentie is dat restwarmte wordt omgezet in geluidsgolven, en die golven leiden weer tot koelte. Hoe kun je koelen zonder elektriciteit te verbruiken, zonder CO2 uit te stoten en zonder schadelijke koelvloeistoffen te gebruiken? De. Enschedeërs kwamen uit bij een techniek die thermo-akoestiek genoemd wordt. Een techniek die als bijzonder complex kan worden beschouwd.

Bij SoundEnergy staat een machine, de THEAC-25, van ongeveer twee vierkante meter die bestaat uit verschillende cilinders en buizen. Overal om de installatie hangen slangen. Hiermee komt warme vloeistof het apparaat binnen en moet het koude er weer uitstromen. Er zit geen enkel bewegend onderdeel op het apparaat. Naar eigen zeggen komt de helft van de energie die erin stroomt, er als koeling weer uit. 

Het idee om warmte om te zetten in geluid en dit vervolgens weer om te zetten in koelte, bestond op papier al veel langer, maar nog niet eerder hebben mensen zich eraan gewaagd om het in de praktijk toe te passen. Het apparaat is zelf geen energiebron, maar een energie-conversie-machine. De ene vorm van energie wordt omgezet in een andere. Het verschil is dat de zuigers en pompen zijn vervangen door de beweging van geluidsgolven.

De restwarmte wordt omgezet in geluidsgolven, die op zijn beurt weer worden omgezet in kou. De golven ontstaan door temperatuurverschillen in de buizen. Als het gas van kou naar hitte gaat, verandert de golf van lengte en dit levert weer energie op. Er wordt dus gekoeld met geluidsgolven.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!