‘CO₂-probleem beton wordt niet in ons land veroorzaakt’

‘CO₂-probleem beton wordt niet in ons land veroorzaakt’

‘We moeten beton niet bashen als een CO₂-probleem, maar omarmen als een duurzaam product dat kansen biedt”, stelt Rob van Gijzel van Betonhuis, de koepelorganisatie voor cement en beton. Nederland moet volgens hem gezamenlijk optrekken om CO₂-uitstoot tegen te gaan: ‘Dat vraagt ook inzet van ontwerpers en opdrachtgevers.’

Beton is een onmisbaar bouwmateriaal in Nederland en biedt volgens Van Gijzel ons land kansen voor verduurzaming. Volgens hem werkt de betonindustrie hard aan reductie van CO₂-uitstoot, zoals producenten van andere bouwmaterialen dat ook doen. En dat is noodzakelijk, want beton is volgens de voorzitter een onmisbaar element voor het oplossen van de woningnood en de aanpak van de infrastructuur, ventileert hij zijn niet bepaald onpartijdige mening.

Wat Van Gijzel betreft is uitbannen van beton geen optie om CO₂-uitstoot te reduceren: ‘Er zijn simpelweg geen goede alternatieven. We kunnen in het bouwproces eenvoudigweg niet om beton heen.’ De voorzitter benadrukt dat bij elk bouwproces het uitgangspunt moet zijn waar welk materiaal op zijn plek is: ‘Bouwers moeten altijd kritisch kijken naar welk product waar wordt ingezet. Natuurlijk is het logisch dat een deur van hout is in plaats van staal of beton, maar vergeet niet dat ook het verwerkingsproces van hout ook niet CO₂2-neutraal is.’

Beton bestaat uit zand, grind, kalksteen en water. Materialen die zonder veel CO₂-uitstoot worden gewonnen. Van de CO₂-uitstoot in het betonproductieproces komt 90% voort uit het branden van het kalksteen waarmee cement wordt gemaakt. Ongebrand kalksteen kan niet als ingrediënt voor beton worden gebruikt. Nederland heeft deze grondstof niet als bodemschat. De betonindustrie importeert daarom dit product uit Frankrijk, Duitsland en België. 

Het daadwerkelijk branden vindt dus buiten onze landsgrenzen plaats. ‘Maar als het gaat om normering, wordt die buitenlandse uitstoot wel meegenomen bij Nederlandse bouwprojecten. Dat geeft een vertekend beeld aan wat de Nederlandse CO₂-uitstoot door beton daadwerkelijk is’, licht Van Gijzel toe.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!