Buurtzorg verder los van ActiZ

Buurtzorg verder los van ActiZ

Hoe moet de toekomst van de wijkverpleging in Nederland eruit zien? Niet zoals de brancheorganisatie ActiZ dat wil, stelt oprichter Jos de Blok (foto) van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging in ons land met een omzet van 400 mln euro. Hij wil niets meer met de overkoepelende organisatie te maken hebben en keert die de rug toe, meldt het vakblad Zorgvisie.

Kenmerk van Buurtzorg Nederland is het werken met zelfsturende teams, waarbij een manager als toezichthouder wegvalt. De wijkverpleegkundigen krijgen hiermee een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, wat goed bevalt en mede een reden is voor de groei van het bedrijf.

De wrevel bij De Blok is ontstaan over de nachtzorg en het maken van afspraken over de vooraf moeilijk in te schatten nachtzorg, de zogenaamde onplanbare nachtzorg. ActiZ stelt dat dit beter geregeld moet worden.

Zorgvisie: ‘De Blok noemt die aanpak dramatisch, omdat die in zijn ogen leidt tot veel onnodige bestuurlijke drukte en bureaucratie. Zorgaanbieders verschillen van elkaar en om die te laten samenwerken krijg je allerlei overlegstructuren en managers. Het centraal willen regelen van nachtzorg leidt in te praktijk tot veel bureaucratie voor wijkverpleegkundigen. ’s Nachts allemaal nieuwe gezichten over de vloer. Dat is onwerkbaar.’

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!