Twan Houben houdt ondernemer scherp

Twan Houben houdt ondernemer scherp

Hij ziet zichzelf als een soort opticiën, business strateeg Twan Houben, een brillenverkoper, zegt hij zelf. Hij haalt deze metafoor in zijn werk erbij omdat hij zijn klanten de zaken, met name voor de toekomst, scherper wil laten zien. Houben verwisselt daarbij steeds de glazen in het montuur, als het ware, totdat het blikveld optimaal is. 

De eigenaar van het bureau Wardsteyn Trends & Strategie hield gisteravond, maandag, op landgoed Erve Hulsbeek in Oldenzaal tijdens de netwerkbijeenkomst van People’s Business een uiteenzetting over zijn werk: op een prachtige locatie, met luxe 4-sterrenhotel, restaurant en businessruimten in een fraaie omgeving met vele mogelijkheden om te verblijven en te recreëren, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1395.

Houben is als adviseur of directeur a.i. betrokken geweest bij diverse bedrijven. Zijn missie was daarbij steeds, en is dat nog immer: het borgen van de continuïteit van organisaties door de aanwezige kennis te verbinden met relevante externe kennis en ervaring. Dat laatste, gegevens uit de markt ‘importeren’ naar het bedrijf, ontbreekt er nogal eens aan, vooral bij het mkb. Die data wél bij de dagelijkse operatie betrekken kan veel ellende voorkomen, heeft Houben van nabij gezien.

Hij gaf de aanwezigen een inkijkje in zijn ‘modus operandi’, via drie cases. In alle drie de situaties liepen de zaken fout door een combinatie van een flinke dosis eigenwijsheid gekoppeld aan een tunnelvisie. Niet afwijken van een ingeslagen route, totdat hulp van buitenaf toch dringend gewenst blijkt te zijn, wil het bedrijf niet geheel kopje onder gaan. 

Aan die eigengereidheid/tunnelvisie kan een factor als het vooraf niet betrekken van een expert voor advies (de kweker die opeens op orchideeën wilde overstappen en aan een voor hem onbekend avontuur begon die vele miljoenen kostte) worden toegevoegd. En ook: het niet volgen van markttrends (de muziekinstrumentenverkoper die niet had gemerkt dat de interesse voor traditionele drumstellen sterk afnam ten faveure van een elektronische variant). Om het nog erger te maken: het ontging hem ook dat de markt voor tweedehands instrumenten booming was. 

Houben: ‘Veel ondernemers hebben een aantal ‘blinde vlekken’. Hierboven is een aantal aan de orde geweest. Je ziet verder dat gehandeld wordt op basis van eigen ervaring en kennis (de lerende organisatie), de marktkennis binnen de eigen gelederen niet benut wordt en dat er te weinig direct contact is tussen bedrijf en klant. Voorts wordt onvoldoende gebruik gemaakt van externe marktinformatie en informatie van de concurrent, blijken incomplete strategische aannames een grote rol te spelen en is de kwaliteit van het personeel niet meegegroeid.’

Het is nogal wat. Hoe kunnen missers worden voorkomen? Vanuit de zaal werden daarbij diverse suggesties aangedragen. Wat kan helpen is over te stappen van een lerende- naar een intelligente organisatie, een goede communicatie onderhouden tussen directie en commerciële afdeling, big data inzetten voor voorspellende analyses, strategische doelen vertalen naar tijd en geld en structuren gebruiken van externe marktinformatie binnen het bedrijf.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!