Bouwbedrijven kunnen groeiende vraag niet aan door personeelstekort

Bouwbedrijven kunnen groeiende vraag niet aan door personeelstekort

Door aanhoudende vraag naar nieuwe woningen, en een tekort aan personeel, stapelt het werk bij bouwbedrijven op. Momenteel ligt er voor meer dan een heel jaar aan werk waar nog niet aan is begonnen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Economisch Instituut voor de Bouw EIB. Er zijn de komende jaren 60.000 extra mensen nodig.

Het probleem is al gaande sinds het jaar 2000. Bouwers hadden nog niet eerder zo veel werk. Het verschilt onderling wel per bouwer wanneer het werk een probleem vormt. Een derde van de bouwbedrijven geeft aan niet in de problemen te komen en de toenemende vraag gewoon aan te kunnen.

In 2018 groeide het personeelsbestand met 4 procent, en dat wordt naar verwachting ook dit jaar de toename. Ook groeit de nieuwbouw nog steeds, met de hele productie die in de lift zit. Die groei zou echter groter kunnen zijn als het personeelsbestand groter zou zijn.

Om iets te doen aan de personeelsnood, werft brancheorganisatie Bouwend Nederland sinds kort werknemers onder personeel dat uit de financiële sector komt, onder de slogan “Van Bank naar Bouw”. EIB-directeur Taco van Hoek stelt verder dat het bieden van bonussen aan bestaande personeelsleden die nieuwe mensen aandragen een succesvolle methode is.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!