Animo voor opleiding in bouw groter dan ooit

Animo voor opleiding in bouw groter dan ooit

In de bouw liggen de banen voor het oprapen en dus kiezen veel jongeren voor een opleiding die moet leiden tot werk in deze sector. Op het ROC van Twente wordt dat gemerkt: meer leerlingen dan op was gerekend hebben zich aangemeld. Wat ook helpt is een andere manier van opleiden, in het Techniekhuis, meldt Tubantia (ook foto).

Dit nieuwe schooljaar hebben zich 1298 leerlingen voor diverse opleidingen in de richting bouw, hout en interieur laten inschrijven. Dat is een kwart meer dan twee jaar geleden. Met name voor het zogenaamde BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg) is belangstelling. Daarbij heeft de leerling een arbeidsovereenkomst met een werkgever en krijgt de scholier een dag in de week les.

Het is niet zo vreemd dat de aandacht voor de bouw toeneemt. Eerder nam de belangstelling ervoor af vanwege de crisis. Het aantal inschrijvingen halveerde zelfs: van 1800 naar 935. Die tijd is voorbij. De banen in de bouw liggen nu voor het oprapen, als het ware. Bouw, hout en interieur is een brede opleiding, maar gemerkt wordt is dat het beroep van timmerman populairdere is dan dat van metselaar. Een kwestie van imago, aldus een van de leraren.

Als gevolg van al deze ontwikkelingen hoeven leerkrachten niet de halve dag aan de telefoon te hangen om een stageplaatsen te regelen voor hun leerlingen. Het is nu vaak andersom: of de school alsjeblieft een stagiair heeft, vanwege het vele werk dat te doen is.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!