Algoritmen niet meer weg te denken bij vinden juiste sollicitant

Algoritmen niet meer weg te denken bij vinden juiste sollicitant

Kunstmatige intelligentie, c.q. het gebruik van algoritmen, is de toekomst bij het vinden van de juiste kandidaat voor een functie binnen een organisatie. Die mening is Sidney Hiele, founding partner bij wervingsbureau QSXL (foto) toegedaan. Algoritmen werden recentelijk ingezet bij het opsporen van potentiële hoogleraren bij Universiteit Twente. 

Volgens hem rukt het gebruik van slimme algoritmen op binnen de HR-wereld. ‘We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt. Zelfs als de economie wat afkoelt over enige tijd, zal die krapte er nog wel zijn, is de verwachting. Het is daarom lastig de juiste persoon bij een functie te vinden. Vertrouwen op je eigen database, zoals veel bedrijven doen, is dan veelal niet toereikend. Je moet breed zoeken en het inzetten van algoritmen is daarbij een goed hulpmiddel.’ 

Zijn bedrijf programmeert algoritmes die kwaliteiten kunnen voorspellen die niet op de cv worden genoemd. QSXL kan kandidaten vinden die hun cv niet online hebben staan. De vrouwelijke wetenschappers die werden gevraagd bij de UT zijn vaak niet op social media te vinden. Gekeken werd in welk vakgebied ze mensen zochten, daar heeft Hiele wetenschappelijke bronnen bij gezocht. De publicaties in dat vakgebied zijn met algoritmen doorzocht. Dat leverde namen op en die zijn vergeleken met de rankings van universiteiten.

Er zijn, volgens hem, nog niet zoveel bureaus die deze aanpak hanteren. Het is, meent hij, echter een beweging die je niet meer tegenhoudt. Niet alle bedrijven hoeven overigens algoritmen te hanteren. ‘Je  hebt wervingsbureaus die een kleine niche bedienen. Zij kennen, vanwege de beperkte omvang van de markt waarin ze zich bevinden, meestal wel hun contacten. Zij hoeven daarom geen algoritmen te benutten. Andere partijen zouden dat wel moeten doen, vanwege de eerder genoemde krapte op de arbeidsmarkt.’

Het heeft overigens niet tot een match geleid, de werkwijze van QSXL bij de UT. Volgens Hiele lag dat niet aan de methode die zijn bedrijf toepaste.

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!