Al 15.000 ondernemers profiteerden van microkrediet

Al 15.000 ondernemers profiteerden van microkrediet

De afgelopen tien jaar hebben ruim 15.000 ondernemers het Twentse bedrijf ‘Qredits’ in de armen genomen. Qredits wordt ook wel gezien als grondlegger van het microkrediet in Nederland; dit helpt ondernemers te starten of te groeien met hun bedrijf. De verwachting is dat steeds meer ondernemers met Qredits bekend gaan worden, dit omdat de aanpak effectief blijkt te zijn voor kleine(re) en grote ondernemers. Daarnaast heeft het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat een financiering versterkt tot 2040.

Qredits werd tien jaar geleden, tijdens de kredietcrisis, opgericht met steun van Koningin Maxima – toen nog kroonprinses – en het Ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie had geconcludeerd dat de zwakke economie geen vooruitgang boekte omdat veel kleine ondernemers en starters geen kapitaal konden verzamelen. Dit wees er op dat microkrediet een belangrijke rol kon spelen in de Nederlandse economie.

Enige alternatieve financier

Bij Fortis Bank was er een kloof te zien tussen behoeften van de ondernemer, en het beleid van de bank; stelde Elwin Groenevelt, oprichter en algemeen directeur van Qredits. “Voor de banken was het een groot risico, waarbij de opbrengst erg laag was. Daarnaast was er bij, eventuele, financiering geen goede begeleiding waardoor het slagingspercentage alleen maar verkrimpt. Middels support, begeleiding en coaching zijn starters en kleine ondernemers veel zekerder.” Met deze visie kreeg Groenevelt een go om dit toe te passen in de praktijk. Met een lening, van 15 miljoen, van het Ministerie van Economische Zaken en een financiering van drie banken, is hij met een team van vijf mensen gestart om het plan vorm te geven.

Er was gelijk belangstelling, wat begon met tientallen aanvragen per maand. Qredits was namelijk de enige alternatieve financier op dat moment. “Het moest een zo professioneel mogelijke uitstaling hebben, waarbij online en digitalisatie een grote rol hadden. Dit alles waarbij de menselijke kant niet verloren wordt gegaan” stelt Groenevelt.

Op dit moment, worden ondernemers steeds vaker verwezen naar Qredits door banken en het UWV. Ondanks dat deze ondernemers – uitkeringsgerechtigden met een ondernemerspotentieel – zijn al veel mensen uit de situatie van een uitkering geholpen, wat geleidt heeft tot 45 miljoen euro aan besparing.

Begeleiding

Bij Qredits staat de begeleiding van ondernemers centraal, dit door allerlei tools en diensten aan te bieden. Zoals de Qredits Acedemy, waar ondernemers online- en klassikale trainingen kunnen volgen. Daarnaast kan er voor een klein bedrag een eigen coach worden toegewezen; dit is ook een ondernemer die anderen wil helpen middels eigen ervaringen. Op dit moment zijn er 600 coaches actief, deze coaches worden zelf ook ondersteund om hun rol goed uit te kunnen voeren.

Groei

Door de ontwikkelingen, in de afgelopen tien jaar, is er veel veranderd. De funding van de organisatie is uitgebreid tot 250 miljoen, het aantal ondernemers die een beroep doet op financiering is gegroeid, van 600 naar 4.000, het aantal werknemers is gegroeid van 5 naar 90, en het maximale leenbedrag voor ondernemers is gegroeid van 35.000 euro naar 250.000 euro. Met dit laatste punt heeft Qredits haar doelgroep kunnen verbreden naar wat grotere MKB-ers.

Bron: de ondernemer.nl

Afbeelding: Elwin Groenevelt, oprichter en directeur van Qredits, de ondernemer.nl

Wilt u reageren?

Uw email adres wordt niet weergegeven bij uw reactie.

Share This

Share This

Share this post with your friends!